Hur man kan utforma en personlig begravning

Om en nära anhörig gått bort är det alltid tufft att behöva hantera alla praktiska frågor. Helst vill man kanske lämna över allt till en begravningsbyrå och bara vara med nära och kära. Man kan få hjälp och råd från en byrå om många saker men en del beslut behöver man fatta själv.

Här har vi skrivit ned några saker man kan tänka på för att lättare kunna planera en lite mer genomtänkt och personlig begravning.

 

Vad vill ni minnas?

En fråga som kan vara svår att besluta kring är om man vill minnas personen precis som den var eller om man vill lyfta fram något specifikt. En person har många sidor och livet har alltid både toppar och dalar. Av den anledningen kan det vara bra att bestämma sig för om man vill lyfta fram och minnas det fina och positiva i första hand.

 

Ta hjälp av er begravningsbyrå

En begravningsbyrå finns inte bara där för att boka kyrka och jordfästning utan också som ett stöd, en rådgivare och ett bollplank. Ett bra sätt att minnas en person och dennes unika egenskaper är att få berätta om den bortgångne för en utomstående för en begravningsbyrå. På det sättet kan man lyfta fram detaljer som är minnesvärda. Några saker man kan berätta om och försöka lyfta fram under själva begravningen är:

  • Var personen en tidsoptimist eller punktlig
  • Brukade personen klä sig vårdat eller ledigt
  • Vilken favoritmat och typ av restauranger brukade ni gå till
  • Vilken musik lyssnade personen helst på
  • Var personen en som lyssnade in eller den som livade upp

 

Under begravningen

När det väl är dags för begravningen kan ni använda flera av de här sakerna för att ge stunden en personlig känsla. Färger från favoritkläder kan prägla kransen vid kistan och musiken kan ha influenser av den avlidnes favoritartister. Vill ni ha någon annorlunda mat efter ceremonin kan ni be er begravningsbyrå om hjälp att boka in en bra cateringfirma.

 

Om begravningen inte är i kyrkan

Är begravningen i kyrkan finns givetvis vissa formkrav som gör att minnesstunden inte kan bli allt för personlig och kreativ. Välj då att fokusera på bilder, symboler och blommor som väcker rätt minnen. Om ni däremot har en borgerlig begravning kan ni ta ut svängarna en hel del. Så länge era utsvävningar andas något vackert och värdigt och får gästerna att minnas personen ni sörjer är det bra val.