För- och nackdelar med att anlita en målare

Visst, många måleribeten går att utföra själv, men ibland kan de helt enkelt vara för stora eller komplexa. Många väljer att anlita en målare för ett mindre jobb, trots att man kanske hade kunnat göra jobbet själv. Andra väljer uteslutande att göra dessa arbeten på egen hand. Det finns en mentalitet om att ”kan man, så bör man”.

Det finns såklart för- och nackdelar med båda dessa resonemang. Den uppenbara nackdelen med att anlita fackmän för jobb man kan göra själv är att det kostar. Talar vi om ett större arbete är det inte direkt små summor det handlar om. En fördel är däremot att kan man förlita sig på att jobbet blir bra gjort, samtidigt som man själv kan lägga ned tid på annat. Här listar vi ett antal för- och nackdelar med att anlita en målare:

Fördelar

  • Fackmannamässigt utförande. Även om man är händig och duktig på att måla själv, har man sannolikt inte de många år av erfarenhet som en målare har. Är det ett väldigt komplext jobb med mycket detaljmålning kan det vara nödvändigt att anlita en målare. Att få till det på egen hand kan helt enkelt vara svårt – även om man normalt är händig av sig.
  • Du kan lägga tid på annat. Visst, det är ganska dyrt att anlita målare för ett större arbete. Dock frigör det tid för att göra annat. Kanske kan du jobba extra med ett projekt på jobbet? Du kanske hellre spenderar tid där och investerar i dig själv och din karriär, snarare än att måla huset. Rätt man på rätt plats, kanske man kan säga.
  • Sedan rotavdraget infördes har det blivit billigare att anlita målare och andra liknande tjänster. Trettio procent av arbetskostnaden kan kvittas mot inbetald skatt.
    Nackdelar
  • Det kostar mer. Givetvis är det här den stora nackdelen med att anlita hantverkare och entreprenörer. Även med rot-avdraget, och det faktum att du kan lägga mer tid på jobbet, går det inte att komma ifrån att det kan bli dyrt att anlita hantverkare. För ett större jobb kan det bli många tiotusentals kronor som behöver läggas ned. För ett riktigt stort jobb blir det snarare tal om hundratusental.
  • Risken att anlita en oseriös aktör. Om man inte är noggrann i sitt efterforskande efter en bra målare kan det hända att man stöter på en oseriös aktör. Om så sker, och ett bristfälligt arbete görs, kan en tvist och allmänt strul vänta. Enligt Konsumenttjänstlagen har du som regel rättigheterna på din sida, men det är ändå tid och energi som behöver läggas ned. Därtill behöver du eventuellt hitta en ny firma som kan göra klart jobbet den förra inte gjorde.
  • Det kan vara kul att göra projektet själv. Även om många gärna slipper, skulle lika många skriva under på att det är kul att göra ett dylikt projekt med exempelvis familjen, ett par vänner eller sambon. När arbetet väl är klart är det en skön känsla som ges. Den sköna känslan kan hålla i sig i ånga år framöver om arbetet är väl utfört.
Scroll to Top