Hur man lägger sitt alldeles egna plåttak

Är det dags att byta tak på garaget eller snickarboden? Då kanske det känns surt att lägga tiotusentals kronor på att anlita en takläggare. Taket på garage och snickarbod är ofta inte lika viktiga som taket i bostadshuset så här har man faktiskt chansen att testa sina hantverkskunskaper och lägga taket på egen hand. Missförstå mig inte här, taket måste fortfarande läggas noggrant och hålla tätt annars kommer garaget ruttna och falla sönder. Men det är bra mycket värre om bostadshuset ruttnar och faller sönder då det kan kosta hundratusentals kronor att torka ur och reparera.

Du kan måttbeställa plåt hos en plåtslagare, takläggare eller plåtförsäljare

Det är det absolut smidigaste alternativet. Du kan då mäta plåtarna som redan ligger eller till och med ta med dem om du plockat loss plåtarna. Då får du rätt mått från början och slipper själv skära i plåten för takläggarenistockholm.se – bra takläggning vilket kan vara lite knepigt om man inte har någon erfarenhet av att skära plåt. Takläggare och plåtslagare skär plåt nästan varje dag och gör det snabbt och smidigt med perfekt resultat. Det är inte dyrt att måttbeställa plåt!

Riva det gamla taket

Om det inte gäller ett nybygge ligger där ett gammalt tak som skall rivas och tas bort. När du river det gamla taket behöver du även kontrollera läktarna och underlagstaket. Är läktarna i gott skick och underlagstaket helt och utan några som helst hål i behöver du bara byta ut takplåten. Är läktarna däremot skadade, ruttna eller defekta på något sätt behöver dessa bytas ut. Samma gäller underlagstaket om det är några håligheter eller andra skador skall det bytas ut. Om du skall köpa nytt virke till läktarna kan du mäta de gamla innan du river dem för att beställa nya i samma mått.

Följ säkerhetsföreskrifterna för takarbete

Det kanske inte känns särskilt farligt att vara uppe på ett garagetak men ett fall från 2 meter kan vara dödligt om man har otur. Det är därför viktigt att du är försiktig uppe på taket och följer de säkerhetsföreskrifter som finns. Takläggare är ofta inte så noggranna med detta och det är därför några takläggare per år som dör av att de faller ner från tak. Undvik detta genom att vara försiktig och vidta de åtgärder som krävs för ett säkert takarbete.